Katarzyna Gubała
VegLab

KGW Kawęczyn Tokary na warsztatach kulinarnych we Wrocławiu z Katarzyną Gubałą

KGW Kawęczyn Tokary na warsztatach kulinarnych we Wrocławiu

Warsztaty kulinarne dla KGW ze zdrowej kuchni polskiej połączone ze spacerem przyrodniczym i wykładem o ziołolecznictwie z Katarzyną Gubałą – to najczęstszy temat warsztatów kulinarnych, jaki realizuję z KGW podczas realizacji dofinansowań z ARMiR lub innych fundacji. KGW Kawęczyn Tokary postanowiło odwiedzić Wrocław i zasmakować w lokalnej, regionalnej kuchni, spróbować swoich sił w zdrowej diecie oraz zebrać niezwykle aromatyczne bukiety ziołowe.

Warsztaty kulinarne tradycyjna zdrowa kuchnia polska i ziołolecznictwo z Katarzyna Gubała we Wrocławiu dla KGW

 

Gdzie we Wrocławiu dobre warsztaty kulinarne?

CAL Od nowa plac Grunwaldzki we Wrocławiu to idealne miejsce, z którego spacerkiem jest już blisko do Hali Stulecia (pokaz fontanny multimedialnej), zoo z Afrykarium (rekiny w szklanych zbiornikach pływają nad głowami), na Ostrów Tumski (średniowieczne zabytki dawnego Wrocławia) czy Rynek wrocławski z jego mnóstwem restauracji i słynnym browarem Spiż (4 przystanki tramwajem).

To tutaj niezmiennie organizuję warsztaty kulinarne ze zdrowego żywienia.  

Warsztaty kulinarne tradycyjna zdrowa kuchnia polska i ziołolecznictwo z Katarzyna Gubała we Wrocławiu dla KGW

 

Warsztaty kulinarne dla KGW z dofinansowaniem

Gotowanie ze zdrowej kuchni polskiej połączone ze spacerem przyrodniczym i wykładem o ziołolecznictwie dla KGW z Katarzyną Gubałą to możliwość nabycia unikatowej wiedzy związanej z ziołolecznictwem, dotykającej nawet tak ciekawych tematów, jak jadalne chwasty. Podczas wyprawy przyrodniczej uczestniczki i uczestnicy warsztatu odwiedzają pobliski park, skwer czy łąkę. Uczymy się rozpoznawać lecznicze kwiaty, liście, a nawet korzenie. To z nich proponuję później tworzyć niezwykłe zdrowotne ziołowe specyfiki.

Warsztaty kulinarne dla Kół Gospodyń Wiejskich ze zdrowej kuchni polskiej w ramach dofinansowania gminnego czy z ARMiR to przede wszystkim wiedza o otaczającej nas roślinności i jej walorach przyrodniczych oraz leczniczych.

Warsztaty kulinarne tradycyjna zdrowa kuchnia polska i ziołolecznictwo z Katarzyna Gubała we Wrocławiu dla KGW

 

Warsztaty kulinarne we Wrocławiu odbywają się zwykle w weekendy w CAL Od Nowa plac Grunwaldzki z udziałem gospodyń, liderek wsi oraz ich rodzin. W związku ze specyficznym mikroklimatem panującym we Wrocławiu warsztaty odbywają się praktycznie cały rok, a bogactwo roślin jest łatwe do zbioru nawet przy deszczu czy niewielkim chłodzie.

Warsztaty kulinarne tradycyjna zdrowa kuchnia polska i ziołolecznictwo z Katarzyna Gubała we Wrocławiu dla KGW

 

Dla mnie jednak najbardziej w kuchni liczy się zdrowie – stąd moje pomysły na warsztaty kulinarne dla Kół Gospodyń Wiejskich w tematach zdrowej diety, ziołolecznictwa czy produktu regionalnego np. jabłko grójeckie:

Warsztaty kulinarne tradycyjna zdrowa kuchnia polska i ziołolecznictwo z Katarzyna Gubała we Wrocławiu dla KGW

 

Terminy warsztatów kulinarnych we Wrocławiu

Terminy wspólnego gotowania z KGW najlepiej ustalić telefonicznie lub mailowo. Dane w zakąłdce Kontakt. Zwykle warsztaty kulinarne dla KGW odbywają się w weekendy, ale nie jest to reguła. Z terminami dostosowujemy się do pomysłu KGW i możliwości. Bywa, że KGW zostaje na weekend we Wrocławiu i wtedy planujemy bardziej rozbudowane aktywności.

Warsztaty kulinarne tradycyjna zdrowa kuchnia polska i ziołolecznictwo z Katarzyna Gubała we Wrocławiu dla KGW

 

Warunki warsztatowe we Wrocławiu

Zapewniam cały sprzęt (blendery, płyta indukcyjna, noże, deski itp.) oraz robię zakupy na warsztaty. W warsztatach może wziąć udział do50 osób - zwykle przyjeżdżają autokarem z rodzinami, dziećmi, znajomymi. Członkinie KGW Kawęczyn Tokary odwiedziły Wrocław mniejszą grupą. Nie zmieniło to jednak naszego zaangażowania i pasji w zbieranie ziół i gotowanie przepysznych dań tradycyjnej, zdrowej kuchni.

Warsztaty kulinarne tradycyjna zdrowa kuchnia polska i ziołolecznictwo z Katarzyna Gubała we Wrocławiu dla KGW

 

Na naszych warsztatach zwykle pojawiają się także doniczki pełne ziół od Baziółka. W zdrowej kuchni możemy wypróbować jak smakuje kolendra, szczawik czerwony, a nawet mikroliście groszku pachnącego.

Warsztaty kulinarne tradycyjna zdrowa kuchnia polska i ziołolecznictwo z Katarzyna Gubała we Wrocławiu dla KGW

 

Dyplomy na kursie z ziołolecznictwa

Katarzyna Gubała to doświadczony diet coach i Ekoosobowość. Swoją wiedzą i doświadczeniem od wielu lat dzieli się w książkach kulinarnych oraz mediach będąc na przykład ekspertem w telewizji śniadaniowej, w „Pytaniu na śniadanie” czy rozgłośniach radiowych, a także prasie branżowej.

Podczas wykładu z ziołolecznictwa opowiada o tym, jak stosować zioła oraz jak je wykorzystywać i przechowywać w odpowiednich warunkach.

Na zakończenie szkolenia z ziołolecznictwa i warsztatów kulinarnych członkinie Koła Gospodyń Wiejskich otrzymują dyplomy z certyfikatem uczestnictwa w zioło leczniczych zajęciach.

Warsztaty kulinarne tradycyjna zdrowa kuchnia polska i ziołolecznictwo z Katarzyna Gubała we Wrocławiu dla KGW

 

Wspólnie gotujemy przykładowe dania na warsztatach z Katarzyną Gubałą

1.           Carpaccio jabłko, kalarepka, gruszka z sosem na musztardzie ziarnistej, miodem i orzechami włoskimi

Warsztaty kulinarne tradycyjna zdrowa kuchnia polska i ziołolecznictwo z Katarzyna Gubała we Wrocławiu dla KGW

 

2.           Pesto z natki pietruszki, a nawet pokrzyw na pajdzie chleba lub na młodych ziemniaczkach

Warsztaty kulinarne tradycyjna zdrowa kuchnia polska i ziołolecznictwo z Katarzyna Gubała we Wrocławiu dla KGW

 

3.           Cukiniowe roladki z pastą fasolową, świeżą rukolą i kiełkami rzodkiewki

Warsztaty kulinarne tradycyjna zdrowa kuchnia polska i ziołolecznictwo z Katarzyna Gubała we Wrocławiu dla KGW

 

4.           Makaron wstążki z pomidorową passatą, pestkami słonecznika w oliwie i ziołami

Warsztaty kulinarne tradycyjna zdrowa kuchnia polska i ziołolecznictwo z Katarzyna Gubała we Wrocławiu dla KGW

 

5.           Roślinna pasztetowa z ogórkiem konserwowym

Warsztaty kulinarne tradycyjna zdrowa kuchnia polska i ziołolecznictwo z Katarzyna Gubała we Wrocławiu dla KGW

 

6.           Rozgrzewające kaszotto z gruszką i pietruszką oraz wędzonym tofu.

Warsztaty kulinarne tradycyjna zdrowa kuchnia polska i ziołolecznictwo z Katarzyna Gubała we Wrocławiu dla KGW

 

7.           Czekoladowe kulki mocy lub energetyczne batony obtaczane w kakao, wiórkach kokosowych i kawie zbożowej

Warsztaty kulinarne tradycyjna zdrowa kuchnia polska i ziołolecznictwo z Katarzyna Gubała we Wrocławiu dla KGW

 

Roboczy plan warsztatów kulinarnych dla KGW

1 h wykład o zdrowym żywieniu połączony ze zbieraniem jadalnych chwastów i ziół w ramach zajęć z ziołolecznictwa

2,5 h warsztaty kulinarne

Warsztaty kulinarne tradycyjna zdrowa kuchnia polska i ziołolecznictwo z Katarzyna Gubała we Wrocławiu dla KGW

 

Tematy wykładu i gotowania

  • dieta, a cholesterol,
  • dieta, a cukrzyca,
  • zioła pomocne w menopauzie,
  • jak zrzucić zbędne kilogramy,
  • kuchnia z sezonowych warzyw,
  • dieta na odporność.

Warsztaty kulinarne tradycyjna zdrowa kuchnia polska i ziołolecznictwo z Katarzyna Gubała we Wrocławiu dla KGW

 

 

Zapowiedź kulinarnych warsztatów dla KGW

„Tradycyjna, ekologiczna kuchnia z elementami ziołolecznictwa z Katarzyną Gubałą”

Zapraszamy Was w zieloną podróż! Razem krok po kroku przygotujemy ekologiczne dania bez marnowania, które na stałe wejdą do waszego codziennego menu i sprawią, że gotowanie wege zacznie być szybkie, łatwe i przyjemne. Dowiedzcie się jakie triki i proste metody mogą odmienić wasze nawyki żywieniowe.

Zadbajcie o swoje zdrowie z Katarzyną Gubałą, telewizyjną osobowością i ekspertem kulinarnym „Pytania na śniadanie”, autorką książek kulinarnych m.in. bestsellerowej „Wege w kwadrans”, która szkoli z zielonego menu najlepszych szefów kuchni w Polsce.

Macie ochotę odmienić Wasze nawyki żywieniowe, nie marnować jedzenia i nauczyć wspólnie gotować proste i zdrowe dania? Chcecie spróbować zdrowiej żywić całą rodzinę? Nie wiecie czym zastąpić mięso w kuchni? Macie ochotę na kulinarne eksperymenty pod okiem fachowca i diet coacha? Te warsztaty eko kuchni krok po kroku są właśnie dla Was!

Warsztaty kulinarne tradycyjna zdrowa kuchnia polska i ziołolecznictwo z Katarzyna Gubała we Wrocławiu dla KGW

 

Polski superfood, czyli warsztaty kulinarne we Wrocławiu

W naszym menu znalazły się najzdrowsze warzywa i owoce. Są bogate w składniki odżywcze, mikroelementy i witaminy - po prostu samo zdrowie! Nie musimy ich sprowadzać z najdalszych zakątków świata, mamy swoje superfoods, które doskonale chronią nasze zdrowie.

Możemy o nich powiedzieć, że są prawdziwymi gwiazdami na talerzu. W pełni naturalne, nieprzetworzone, bogate w wartości odżywcze, witaminy i mikroelementy – superfoods mają bardzo korzystny wpływ na organizm. I choć doceniamy produkty z całego świata, to:

  • jagody goji,
  • nasiona chia
  • spirulina.

Możemy z powodzeniem zastąpić lokalnymi, polskimi warzywami, kaszami i olejami, które działają z równie dużą supermocą.

Warsztaty kulinarne tradycyjna zdrowa kuchnia polska i ziołolecznictwo z Katarzyna Gubała we Wrocławiu dla KGW

 

Czym wyróżniają się superfoods spośród innych produktów dostępnych na rynku?

Wyjątkowo wysoką dawką wartości odżywczych, które szczególnie dobrze wpływają na ludzki organizm. Nie oznacza to, że inne produkty nie są zdrowe.

Warsztaty kulinarne tradycyjna zdrowa kuchnia polska i ziołolecznictwo z Katarzyna Gubała we Wrocławiu dla KGW

Superfoods są po prostu:

  • istną bombą witaminową,
  • chronią organizm przed wirusami i infekcjami,
  • wzmacniają odporność i pomagają zapobiegać chorobom.

Warsztaty kulinarne tradycyjna zdrowa kuchnia polska i ziołolecznictwo z Katarzyna Gubała we Wrocławiu dla KGW

 

Wiele produktów zaliczanych do superfoods jest bogatych w przeciwutleniacze. Zwane również antyoksydantami, naprawiają w ludzkim organizmie to, co „zniszczyły” toksyczne wolne rodniki. Badania naukowe potwierdzają, że dzięki temu przeciwutleniacze stanowią skuteczne narzędzie w walce z chorobami nowotworowymi.

W ciągu ostatnich lat wiele produktów próbowano wprowadzić na listę superfoods tylko w wyniku chęci promowania ich i bez naukowego potwierdzenia zdrowotnych właściwości. Dlatego też od 2007 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zakazuje oznaczania żywności jako superfood, jeśli medycznie nie potwierdzono jej wpływu na zdrowie człowieka.

Warsztaty kulinarne tradycyjna zdrowa kuchnia polska i ziołolecznictwo z Katarzyna Gubała we Wrocławiu dla KGW

 

W Polsce mamy ogromne bogactwo produktów, które zaliczane są do grona superfoods. Wśród nich znajdują się m.in.

  • kasza jaglana,
  • jarmuż,
  • żurawina,
  • czosnek,
  • seler naciowy,
  • papryka,
  • orzechy włoskie,
  • natka pietruszki,
  • kiszonki
  • olej lniany i siemię lniane.

Warsztaty kulinarne tradycyjna zdrowa kuchnia polska i ziołolecznictwo z Katarzyna Gubała we Wrocławiu dla KGW

 

Dzięki tej różnorodności przez cały rok mamy szansę jedzenia produktów o super właściwościach.

Są bogate w składniki odżywcze, mikroelementy i witaminy - po prostu samo zdrowie! Nie musimy ich sprowadzać z najdalszych zakątków świata, mamy swoje superfoods, które doskonale chronią nasze zdrowie.

O tym opowiadam podczas naszych wspólnych warsztatów kulinarnych dla Kół Gospodyń Wiejskich w ramach dofinansowań z ARMiR czy finansowania KGW gminnego bądź z fundacji czy stowarzyszenia.

Warsztaty kulinarne tradycyjna zdrowa kuchnia polska i ziołolecznictwo z Katarzyna Gubała we Wrocławiu dla KGW