Jabłko pieczone z czekoladowym budyniem jaglanym Pytanie na śniadanie
Faszerować jabłka można na słono i na słodko. W porannym programie „Pytanie na śniadanie” zaproponowałam jabłka faszerowane kaszą jaglaną.
Składniki:
- 6 jabłek
- 200 g kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka roślinnego (np. ryżowego, migdałowego)
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 1-2 łyżki syropu daktylowego (lub innego słodzika np. syropu z agawy)
- 100 g suszonych owoców np. rodzynek, żurawiny, jagód goji
Jabłka faszerowane kaszą jaglaną wykonanie:
Gotujemy kaszę według wskazówek na opakowaniu. Do kaszy dodajemy kakao, mleko, syrop oraz przyprawę korzenną. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy suszone owoce.
Jabłka myjemy i osuszamy. Odcinamy czapeczki i wydrążamy gniazda nasienne ostrym nożykiem. Faszerujemy budyniem i zapiekamy 20-40 minut w 180 stopniach (w zależności od twardości odmiany jabłka).
Katarzyna Gubała, występuje jako ekspert kulinarny i kucharz w programie „Pytanie na śniadanie” w TVP2. Na co dzień szkoli hotele i restauracje z kuchni wegetariańskiej, wegańskiej i wszystkich diet wykluczeniowych.
Cały program możesz obejrzeć na stronie wydawcy:
https://pytanienasniadanie.tvp.pl/51957162/rozgrzewajaca-zupa-na-siemieniu-lnianym-z-peczakiem