Katarzyna Gubała
VegLab

Jabłka faszerowane Pytanie na śniadanie Katarzyna Gubała

Jabłko pieczone z czekoladowym budyniem jaglanym Pytanie na śniadanie

Faszerować jabłka można na słono i na słodko. W porannym programie „Pytanie na śniadanie” zaproponowałam jabłka faszerowane kaszą jaglaną.

Katarzyna Gubała jabłka faszerowane kaszą jaglaną Pytanie na śniadanie

 

Składniki:

  • 6 jabłek
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka roślinnego (np. ryżowego, migdałowego)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1-2 łyżki syropu daktylowego (lub innego słodzika np. syropu z agawy)
  • 100 g suszonych owoców np. rodzynek, żurawiny, jagód goji

Katarzyna Gubała jabłka faszerowane kaszą jaglaną Pytanie na śniadanie

 

Jabłka faszerowane kaszą jaglaną wykonanie:

Gotujemy kaszę według wskazówek na opakowaniu. Do kaszy dodajemy kakao, mleko, syrop oraz przyprawę korzenną. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy suszone owoce.

Jabłka myjemy i osuszamy. Odcinamy czapeczki i wydrążamy gniazda nasienne ostrym nożykiem. Faszerujemy budyniem i zapiekamy 20-40 minut w 180 stopniach (w zależności od twardości odmiany jabłka).

Katarzyna Gubała jabłka faszerowane kaszą jaglaną Pytanie na śniadanie

 

Katarzyna Gubała, występuje jako ekspert kulinarny i kucharz w programie „Pytanie na śniadanie” w TVP2. Na co dzień szkoli hotele i restauracje z kuchni wegetariańskiej, wegańskiej i wszystkich diet wykluczeniowych.

Katarzyna Gubała jabłka faszerowane kaszą jaglaną Pytanie na śniadanie

Cały program możesz obejrzeć na stronie wydawcy:

https://pytanienasniadanie.tvp.pl/51957162/rozgrzewajaca-zupa-na-siemieniu-lnianym-z-peczakiem