Katarzyna Gubała
VegLab

Inter Mlecz wspiera wege kuchnię na pokazach kulinarnych dla branży HoReCa Katarzyna Gubała

Inter Mlecz wspiera wege kuchnię na pokazach kulinarnych dla branży HoReCa

Napoje roślinne marki Inka pojawią się w szerokiej dystrybucji firmy Inter-Mlecz. Dzięki temu kucharze i szefowie kuchni z okolic Warszawy będą mogli skorzystać z bogactwa roślinnych zastępników mleka, klasycznej kawy Inka i wielu wersji smakowych. Promocja rozpoczęła się od warsztatów kulinarnych dla branży HoReCa, w których miałam zaszczyt uczestniczyć i gotować.

Inter Mlecz wspiera wege kuchnię na pokazach kulinarnych dla branży HoReCa Katarzyna Gubała

 

Napoje roślinne podczas pokazu kulinarnego w Inter-Mlecz

Owies, soja i migdał to najczęściej wybierane opcje napojów roślinnych do kawy. Polacy zmieniają swoje wege upodobania w błyskawicznym tempie. Opcja mleka bez laktozy to dla nich za mało. Co zatem podać na śniadaniu do kawy i nie zrujnować budżetu? Naprzeciw oczekiwaniom wychodzi marka Inka, która ma w swojej ofercie zarówno napoje podstawowe na bazie roślin, jak i wersje smakowe: waniliowe czy czekoladowe. Podczas pokazu kulinarnego dla branży HoReCa w Inter-Mlecz w Warszawie postanowiłam wykorzystać atuty produktów i przybliżyć kucharzom i kupcom z branży HoReCa zalety mleka roślinnego.

Inter Mlecz wspiera wege kuchnię na pokazach kulinarnych dla branży HoReCa Katarzyna Gubała

 

Forma podania napoju roślinnego ma znaczenie

Żyjemy w czasach, gdy na bufecie śniadaniowym nie może zabraknąć opcji roślinnej mleka. Stąd pomysły Inki na uatrakcyjnienie klientom hoteli i restauracji porannego posiłku.

- W 2021 roku szczególnym zainteresowaniem przy projektowaniu bufetu śniadaniowego cieszyły się nasze dyspensery na mleka roślinne – tłumaczy Łukasz Jaworski z firmy Inka. – Klient może wybrać swój ulubiony napój, sprawdzić smak i zdecydować. Nie bez znaczenia jest też estetyka podania i ciekawa ekspozycja.

Inter Mlecz wspiera wege kuchnię na pokazach kulinarnych dla branży HoReCa Katarzyna Gubała

 

Wegańska opcja na bufecie śniadaniowym

Podczas pokazu promującego produkty roślinne i przybliżającego wegańską kuchnię zaproponowałam między innymi shake na bazie napoju owsianego Inka i masła orzechowego. To proteinowa bomba witamin i mikroelementów, która wesprze sportowców po ciężkim treningu i doda energii gościom hotelowym planującym po śniadaniu dzień zwiedzania zabytków.

Inter-Mlecz warsztaty kulinarne Katarzyna Gubała

 

Zdrowa alternatywa opcji dla wegan na śniadaniu hotelowym

Do skomponowania proteinowego shake dla wegan wystarczy użyć 1 l napoju Inka np. ryżowe, migdałowe lub sojowe, 4 łyżki kawy zbożowej Inka kokosowa, 6 łyżek masła orzechowego niesolonego (wykorzystałam markę Maslove), 2 banany, 2 łyżki ziaren kakaowca. Całość możemy dosłodzić syropem z agawy i udekorować listkami mięty, melisy lub lawendy.

Inter Mlecz wspiera wege kuchnię na pokazach kulinarnych dla branży HoReCa Katarzyna Gubała

 

Napój sojowy w wegańskich pancakes – opcja HoReCa

Obecnie połowa konsumentów decydujących się na roślinną alternatywę wybierze owies lub soję. Z punktu widzenia szefa kuchni czy restauratora napoje sojowe są najtańszą z dostępnych alternatyw mleka. Do kupienia w opcji niesłodzonej, dosładzanej i smakowej (wanilia, czekolada, truskawka itp.). Mleka sojowe trafiły na polski rynek najwcześniej i przez długi czas były numerem jeden. Obecnie najczęściej wybierane są ze względów ekonomicznych. Uwielbiają go też bariści, bo aksamitność pianki bywa zbliżona do tej tworzonej z mleka krowiego. A do tego wersja niesłodzona nie zaburza smaku samej kawy.

Inter Mlecz wspiera wege kuchnię na pokazach kulinarnych dla branży HoReCa Katarzyna Gubała

 

Pokaz kulinarny opcji wegańskiej dla klientów Inter-Mlecz

A gdyby tak przełamać myślenie i stworzyć naleśniki, placki lub klasyczne pancakes w wersji wegańskiej bez użycia jajek i mleka. Co w zamian? Wystarczy do mąki pszennej dodać napoju roślinnego np. owsiane lub sojowe Inka, octu jabłkowego, kilka łyżek gazowanej wody, a do tego syropu z agawy, proszku do pieczenia. Na koniec oczywiście szczypta kurkumy dla koloru. Wegańskie pancakes gotowe.

Inter Mlecz wspiera wege kuchnię na pokazach kulinarnych dla branży HoReCa Katarzyna Gubała

 

Wiele marek – jedna wegańska idea pokazu kulinarnego

Podczas pokazu kulinarnego dla marki Inter-Mlecz na poszczególnych stanowiskach trwały warsztaty z wykorzystania wegańskich marek promujących kuchnię roślinną oferujących wysokiej jakości produkty. Wśród zaproszonych gości był szef kuchni wegańskich serów Violife – Robert Kopacz. Specjalistyczne wersje kawy z mlekiem w opcji roślinnej prezentował zgromadzonym Kamil Czarnik, genialny barista i aktualny Mistrz Polski latte art.

Inter Mlecz wspiera wege kuchnię na pokazach kulinarnych dla branży HoReCa Katarzyna Gubała

 

Dostawca żywności dla branży HoReCa i nie tylko

Inter-Mlecz to czołowy dostawca wiodących marek nabiałowych, spożywczych i mrożonych. Firma wystartowała w 1992 roku jako lokalne przedsiębiorstwo dystrybucji artykułów nabiałowych. Krok po kroku rozwijała swoją działalność, aby obecnie stać się głównym dystrybutorem artykułów suchych, mrożonych i konserwowych z obszaru Warszawy i okolic. Za cel Inter-Mlecz stawia sobie terminową dostawę żywności w odpowiednich warunkach. Klientami firmy są z rynku tradycyjnego (sklepy detaliczne, lokalne sieci handlowe) oraz rynku gastronomicznego (jednostki administracji publicznej, hotele, restauracje, zakłady produkcyjne, cateringi oraz cateringi dietetyczne).

Inter Mlecz wspiera wege kuchnię na pokazach kulinarnych dla branży HoReCa Katarzyna Gubała

Inter Mlecz wspiera wege kuchnię na pokazach kulinarnych dla branży HoReCa Katarzyna Gubała

Inter Mlecz wspiera wege kuchnię na pokazach kulinarnych dla branży HoReCa Katarzyna Gubała

Inter Mlecz wspiera wege kuchnię na pokazach kulinarnych dla branży HoReCa Katarzyna Gubała

Inter Mlecz wspiera wege kuchnię na pokazach kulinarnych dla branży HoReCa Katarzyna Gubała