Katarzyna Gubała
VegLab

Integracyjne warsztaty kulinarne ze zdrowej diety i ziołolecznictwa w Prastarej

Dwór Cielętniki - Prastara to niezwykłe miejsce, gdzie zdrowe odżywianie zaczyna się od świeżo upieczonego chleba na ziarnach uprawianych na pałacowych polach. To tutaj poprowadziłam integracyjne warsztaty kulinarne ze zdrowego odżywiania i ziołolecznictwa oparte na lokalnych roślinach i sezonowych produktach.

 

Integracja pracowników w odpowiedzialnej formie

Wspólny wyjazd, szkolenie, wykłady to baza do integracji pracowników w firmie. Ale można podnieść poziom zadowolenia pracowników i zaproponować im warsztaty kulinarne, które nie tylko będą nauką gotowania. Nie ma problemu, jeśli firma ma chęć zorganizowania takiej wyprawy, także w języku angielskim.

 

Warsztaty kulinarne ze zdrowej diety mogą być okazją do ogólnej poprawy dobrostanu pracowników. Wszak to, co jemy ma niezaprzeczalne przełożenie na nasz organizm i naszą kondycję fizyczną i psychiczną. Tak powstał pomysł na zorganizowanie w Dworze Cielętniki – Prastara warsztaty kulinarne rozpoczynające się wyprawą edukacyjną dookoła zabudowań pałacowych.

 

W okolicznym parku, pośród starych drzew znajdywaliśmy w poszyciu jadalne chwasty i lokalne zioła. Opowiadałam o ich zastosowaniu zdrowotnym, możliwościach wykorzystania w kuchni, a także zastosowania w kuracjach zdrowotnych.

 

W naszej integracyjnej kuchni postawiliśmy na lokalne smaki

Przede wszystkim wykorzystaliśmy pałacowy ogród i to z niech na nasze deski, stoły, a następnie talerze trafił:

  • Szczypiorek siedmiolatka wraz z kwiatami,
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Oregano
  • Tymianek
  • Nać pietruszki
  • Nać z marchewki
  • Do tego jadalne chwasty w postaci liści mniszka lekarskiego, krwawnika, podagrycznika, pokrzywy, bluszczyku kurdybanka i nasze wspaniałe dania stały się aromatyczne i niezwykle prozdrowotne.

 

Szczególnym uznaniem wśród części uczestników cieszył się chłodnik na zakwasie buraczanym tworzonym z pasją przez kuchnię w Prastarej. Dodaliśmy do niego rzodkiewki wraz z liśćmi i ogórki kiszone z wielkich słojach z pałacowej spiżarni. Z wędzonym tofu Lunter i szczypiorem siedmiolatką powstał niezwykle orzeźwiający i pro biotyczny napój.

 

Na smarowidła na bazie ciecierzycy, kaszy czy wędzonego tofu nie musieliśmy długo czekać. Ozdobione kiszona kapusta z pałacowej spiżarni zachwyciła uczestników tej niebanalnej pracowniczej integracji z pomysłem.

 

Okoliczne lasy dookoła Dworu Cielętniki to także bogactwo orzechów włoskich i laskowych. To na ich bazie tworzyliśmy zdrowe i słodkie zarazem przekąski do pracy. W połączeniu z suszonymi daktylami, żurawina czy rodzynkami będą stanowiły niezwykle pożywny posiłek, szczególnie dla osób w dziale IT czy księgowości, gdzie umysł jest podstawą do działania.

 

Dwór Prastara słynie ze swych upraw zbóż. Z okolicznych pół możemy wykorzystać do przygotowywania posiłków ekologiczny orkisz, a nawet pseudożboże – czyli amarantus. Uprawy lokalnej odmiany lędźwianu pozwalają na zaspokojenie potrzeb żywieniowych w białko niejednego sportowca. Tak na naszych integracyjnych warsztatach powstawały dania z wykorzystaniem tych okolicznych bogactw.

 

Podczas kulinarnych warsztatów integracyjnych dla pracowników stworzyliśmy też rozgrzewające kaszotto pełne soczystych gruszek i naci z pietruszki. Bazą do tego dania był wywar warzywny sporządzony według tradycyjnej receptury z kuchni Prastarej. Równie smacznie prezentowało się carpaccio z okolicznymi ziołami.

 

Pisząc o tym niezwykłym miejscu nie mogę nie wspomnieć o niezwykłej dbałości o kulinarne detale. Na warsztatach kulinarnych używaliśmy soli z suszonymi białymi warzywami, miodów z lokalnej pasieki i masła orzechowego przygotowanego na miejscu. Wszystko podane w wiklinowych koszach, w szklanych opakowaniach, bez grama plastiku. Brawo Prastara za etyczne podejście do tematu ekologii.

 

Dwór Cielętniki – Prastara słynie ze swoich dobroczynnych kuracji. To tutaj można przyjechać na kilka dni i poddać się kojącemu działaniu miejsca, kuchni i natury. Czekać na nas będą sery robione własnoręcznie przez kuchnię, samodzielnie wypiekane chleby na zakwasie i jajka od wolnobiegających kur.

 

Prastara to także moc ziół. To tutaj w pałacowym lobby znajdziemy moc ziołowych hernat tworzonych z pasją z roślin zerwanych i suszonych w miejscu naszego pobytu. Znajdziemy wśród nich mieszanki ziołowe wspomagające problemy z sercem, skołatanymi nerwami, trudnościami ze snem czy nawet cholesterolem. Wybór naparów ziołowych jest wielki, a ich zastosowanie szerokie. Warsztaty integracyjne dla firm w Prastarej to jeden z elementów edukacji zdrowotnej, jakie są tutaj prowadzone.

 

 

Zapraszam do Prastarej na niebanalne warsztaty inegracyjne dla pracowników i ich firm.