Integracyjne warsztaty kulinarne w ramach lunchu
Dwa dni, cztery grupy, dwa języki (angielski i polski), 20 wege dań - to szybka statystyka naszych integracyjnych warsztatów kulinarnych dla firmy Qiagen Wrocław. Projekt „Healthy month” miał na celu pokazanie możliwości zmiany swoich nawyków żywieniowych i ogólną poprawę dobrostanu pracowników firmy. Udało się!
Szybkie i zdrowe dania w korporacji
Cztery grupy pracowników firmy Qiagen wzięło udział w warsztatach kulinarnych podczas miesiąca zdrowia. Zależało nam na wykorzystaniu czasu na lunch jako możliwości przygotowania szybkich i zdrowych dań.
Wykład ze zdrowego żywienia to kulinarny must have
Integracyjne warsztaty kulinarne poprzedziła moja prelekcja ze zdrowego żywienia. Wykład związany z pełnowartościowa dieta to podstawa podczas poruszania tematu zdrowego żywienia, bilansowania diety i tego, jak powinno się komponować posiłki.
Czy dania przygotowane do pracy mogą być zdrowe i zbilansowane? Nawet powinny. Dlatego podczas integration workshops tworzyliśmy dania pełne roślinnego białka, zdrowych olei tłoczonych na zimno, pełnoziarnistych produktów i witamin wprost z warzyw i owoców.
Zielenina na talerzu w nowej odsłonie
Nie każdy lubi natkę pietruszki, nie każdy wie, że liście rzodkiewki są jadalne. A już na pewno nie każdy pracownik sam spróbowałby liści kalarepki. Podczas naszych integracyjnych zajęć uczymy się zamieniać powszechna zieleninę na fantastyczne czosnkowe pesto czy warzywne carpaccio.
Słodycze w pracy bywają zdradliwe
Podjadanie niezdrowych słodyczy, pełnych utwardzonych tłuszczy palowych i kiepskiego cukru nie może się dobrze skończyć. Wie to każdy, kto pracował za biurkiem do późna i w chwilach głodu ratował się batonikiem z automatu. Niestety taki sposób żywienia bywa zgubny. Stad pomysł na dania tworzone przez pracowników ze zdrowym cukrem.
Jak stworzyć energetyczne batony, które zaspokoją pracowniczy głód? Po co komu kuli mocy i dlaczego warto do ich tworzenia użyć dobrych jakościowo orzechów, bakalii, masła orzechowego bez cukru, a nawet kawy zbożowej Inka. Nam się słodycze udały, że palce lizać.
Qiagen Wrocław to firma zaangażowana w poprawę dobrostanu swoich pracowników. Stąd pomysł na integrację poprzez wspólne gotowanie w mniejszych grupach, gdzie każdy pracownik może nauczyć się wykonywać szybkie i zdrowe dania kuchni roślinnej dosłownie w przysłowiowy kwadrans.
Cel warsztatów integracyjnych dla pracowników korporacji
Obecnie eventy integracyjne to sposób na realizację biznesu odpowiedzialnego społecznie. Stąd pomysły na wspólną integrację poprzez:
- warsztaty ze zdrowej kuchni;
- świadomość polskiego bogactwa natury i walorów przyrodniczych
- nauka ekologicznych zachowań i wspólne gotowanie;
- zdrowie na talerzu poprzez naukę zdrowej diety.
Dlaczego kuchnia wege jest zdrowa?
Idea zielonej kuchni ma na celu zachęcenie uczestników do zdrowego trybu życia, zadbania o swoje ciało i samopoczucie. Dania kuchni roślinnej to bogactwo witamin odpowiednio zbilansowane zapewnia dobrą kondycję i sporą dawkę energii.
Kuchnia wege to nie obecnie styl życia milionów ludzi na całym świecie. Wykorzystanie elementów dań wege na warsztacie otwiera ludzi na nowe smaki, możliwości tworzenia ciekawych potraw i ekologiczne podejście do świata.
Każdy dział HR zastanawia się, jak stworzyć atrakcyjne dla pracowników zajęcia czy integracje. Nie zawsze muszą to być pełne adrenaliny spływy kajakowe. Czasami godzinny warsztat ze zdrowego żywienia potrafi otworzyć pracowników na nowe smaki i zintegrować, jak mało która aktywność.
Ramię w ramię siekanie szczypiorku, natki pietruszki czy orzechów bywa mocno integrujące. Ktoś musi podać, ktoś pomóc, a ktoś jeszcze zaufać, że taka ilość soli lub tyle ząbków czosnku wystarczy.
Integracyjne warsztaty kulinarne to genialny team building na każdym poziomie. Budujemy zaufanie w grupie pracowniczej, tworzymy nowe więzi, odkrywamy dotąd nieodkryte talenty kulinarne lub wręcz przywódcze. Kto trzyma nóż? Kto obiera ziemniaki? A kto sieka cebulę? Podczas integracji kulinarnej team buildingowe aktywności tworzą nowe relacje, czasami na lata.
Dobrej jakości produkty
Podczas warsztatów kulinarnych opowiadam o dobrych jakościowo produktach. Masło orzechowe, napoje roślinne, orzechy czy bakalie – tylko najwyższej jakości, bez dodatku zbędnych substancji.
Ekologia przede wszystkim
Czy warto w kuchni używać ekoproduktów. Oznaczenie zielonego listka jest niezwykle ważne. Ekologiczny ocet jabłkowy, olej z certyfikatem czy warzywa od lokalnego producenta – w dzisiejszych czasach każdy taki drobiazg ma wpływ na nasze zdrowie.
Culinary master class in English? No problem
Czyli warsztaty kulinarne po angielsku to dla mnie wielka przyjemność. Kuchnia nabiera wielokulturowości i pokazuje, jak w prosty sposób można porozumiewać się językiem kulinarnym w codziennym życiu.
Stoliczku nakryj się, czyli kompleksowa obsługa integracji
Moje kulinarne warsztaty integracyjne zawsze poprzedza rozmowa telefoniczna. Muszę wiedzieć ile uczestników, kiedy i gdzie chce się integrować. W ramach kompleksowej obsługi na warsztaty kulinarne przywożę swój sprzęt, deski, noże, receptury, a nawet książki kulinarne. Na życzenie klienta robię zakupy produktowe i dowożę wszystko na czas. A potem… Potem robię relację i wspólnie pracujemy marketingowo nad promocją wydarzenia na www i w social mediach.
Chcesz zintegrować swój zespół?
Marzy ci się team building z prawdziwego zdarzenia?
Zależy ci na zdrowi twoich pracowników?
Nie jestem wielką agencją, nie doliczam dodatkowych kosztów. Zależy mi na tym, żeby ludzie jedli zdrowo i odżywiali się z głową. Pomagam w integracji także przywożąc własny sprzęt czy robiąc zakupy. Integracyjne warsztaty kulinarne robię zarówno w biurze u klienta, w pracowniczej stołówce, w Sali konferencyjnej, jak i w hotelu czy restauracji.
Zapytaj o ofertę skrojoną właśnie dla twojej firmy i twoich potrzeb.