Głos Targpiastu 2019 09 wywiad Gubała
Warzywa górą!
Katarzyna Gubała - autorka książek kulinarnych m.in. „Wege w kwadrans” i „Warzywa górą!”, diet coach, redaktor naczelna lifestylowego magazynu „Ekostyle”.
MOJA KUCHNIA… jest biała, a wszystko w niej zielone. Do zrobienia zdrowego dania wystarczy mi porządny blender, garść ciecierzycy, orzechów, ziaren i olej tłoczony na zimno. Stawiam na szybkie dania, które nie wymagają wielu godzin pracy. Potrafię w przysłowiowy kwadrans wyczarować roślinny stół dla niezapowiedzianych gości. Do tego nie wyobrażam sobie wspólnej uczty bez samodzielnie zrobionego pieczywa: bułek czy chleba na mące z lokalnego młyna.
GDY NIE MAM CZASU… sięgam po sprawdzone przepisy: pesto z natki pietruszki, smalec z fasoli czy zupę dyniową na mleku kokosowym. W kuchni nie potrzebuję zbyt wielu składników, żeby wyczarować naprawdę smaczne i zbilansowane dania.
ZAWSZE MI SIĘ UDAJE… fasolowe brownie. Wystarczy czerwona fasola, siemię lniane i tabliczka czekolady, żeby dzieci oblizywały palce, a dorośli rozpływali się w zachwycie nad wegańską kuchnią. To danie przekonuje do kuchni roślinnej każdego niedowiarka.