Festiwal Polska od kuchni w każdym województwie
Festiwal kulinarny „Polska od kuchni” to obecnie największa ogólnopolska impreza kulinarna. Przedsięwzięcie obliczone na wydanie tysięcy porcji jedzenia, konkursy dla setek Kół Gospodyń Wiejskich i gigantyczne tłumy odwiedzających w każdym z 16 województw. Imprezie towarzyszą kulinarne warsztaty z Katarzyną Gubałą i degustacje z Kubą Steuermarkiem oraz Karolem Okrasą.
Polskie KGW w kulinarnej odsłonie
Festiwal „Polska od kuchni” to zaproszenie w niezwykłą sentymentalną podróż przez smaki dzieciństwa, zapach babcinego rosołu (przygotowywanego przez Kubę Steuermarka), kolorowych strojów regionalnych i wszystkiego, co w Polsce najpiękniejsze.
Konkursy kulinarne dla KGW
Festiwal kulinarny dla uczestników to wielka przygoda, która przybliża mieszkańcom polskich miast, czym smakuje Polska, jak kolorowy jest każdy region, jak przedsiębiorcze, zaradne i niesamowite są kobiety, które zaprezentują swoje prace na Festiwalu. W każdą niedzielę odkrywamy zakamarki polskiej kuchni, poznajemy najpiękniejsze rękodzieło, doceniamy talenty i zaangażowanie a wszystko to przy akompaniamencie muzyki i wtórze tańca.
Warsztaty kulinarne z Katarzyną Gubałą
W każdą niedzielę w czerwonym namiocie na uczestników i odwiedzających czeka Katarzyna Gubała, ekspert kulinarny z „Pytania na śniadanie” i ambasadorka festiwalu „Polska od kuchni”.
W każdym z miast uczestnicy przez 5 godzin przygotowują niezwykle smaczne i zdrowe dania pod czujnym okiem Katarzyny.
Dania proponowane na warsztatach są również przeznaczone dla najmłodszych odwiedzających. Dzieci mogą ugotować niezwykle smaczne dania bez grama cukru.
Festiwal „Polska od kuchni” to ogromne przedsięwzięcie na skalę ogólnopolską, gigantyczny potencjał marketingowy, milionowe zasięgi w social mediach i tysiące zadowolonych uczestników! Imprezę relacjonuje TVP oraz „Pytanie na śniadanie”. Rozmowy prowadzi Aleksandra Grysz i Tomasz Tylicki.
Bieżące informacje komentują dziennikarze Vox.fm patrona medialnego przedsięwzięcia.
Startują najpierw eliminacje i konkursy dla KGW
Do uczestnictwa w wydarzeniu zaangażowano blisko 12 000 Kół Gospodyń Wiejskich z terenu całej Polski.
Spośród zgłoszeń wybierane są najlepsze Koła i zapraszane na festiwal.
Podczas wydarzeń uczestnicy prezentują się w 4 kategoriach konkursowych, a ich zmagania, w każdą sobotę, mogą obserwować widzowie przed telewizorami, w programie „Pytanie na Śniadanie”
Od godziny 20.00 koncerty i doskonała rozrywka w kanałach TVP3.
Ogólnopolska trasa festiwalu i półfinały konkursów dla KGW
W okresie od maja do września festiwal „Polska od kuchni” odwiedza 16 miast, po jednym w każdym z województw by zorganizować festiwal - wyjątkowe święto polskiej tradycji i utrwalać dziedzictwo regionalne.
Goście, którzy odwiedzają festiwal, mogą kibicować wybranym Kołom Gospodyń Wiejskich, angażować się w warsztaty kulinarne, panele edukacyjne i degustować wyśmienite, regionalne przysmaki, a nawet latać balonem!
Koncerty w ramach projektu „Roztańczona Polska”
Po rozstrzygnięciu konkursów dla Kół Gospodyń Wiejskich i wręczeniu nagród zwycięzcom zapraszamy wszystkich obecnych na koncerty, podczas których będziemy mogli usłyszeć największe gwiazdy polskiej sceny muzycznej w ramach festiwalu „Roztańczona Polska”. Wśród zaproszonych gwiazd są topowe sławy polskiego rocka i muzyki popularnej: Kombi, Zenek, Michał Wiśniewski, Andrzej Rybiński, Boys, Halina Frąckowiak, Stachursky i wielu innych.
Projekt „Polska od kuchni” to największa trasa w Polsce i jednocześnie 17 wyjątkowych Festiwali Odwiedzimy każde województwo w Polsce, a Finał odbędzie się na PGE Narodowym w Warszawie.
Wielki Finał na PGE Narodowym, odbędzie się 30 września 2023 r. Podsumujemy całą trasę, a wieczorem zaprosimy na koncert „Roztańczony PGE Narodowy”.
Jaka jest trasa Festiwalu "Polska od kuchni"?
- BOGATYNIA
- GORZÓW WIELKOPOLSKI
- STALOWA WOLA
- ŁOMŻA
- GRYFINO
- ŁOWICZ
- OSTRÓW WIELKOPOLSKI
- JAWORZNO
- WŁADYSŁAWOWO
- CHEŁMNO
- SOCHACZEW
- ZAMOŚĆ
- MYŚLENICE
- OPOLE
- KIELCE
- WILNO
- FINAŁ WARSZAWA NA PGE NARODOWYM
Warsztaty kulinarne to szansa na naukę zdrowej kuchni
W czerwonym namiocie Katarzyna Gubała pomaga w nauce gotowania. Najmłodszym najbardziej przypadły do gustu warsztaty kulinarne dla dzieci z wyrabiania własnoręcznie energetycznych batonów i kulek mocy. Produkty na ten warsztat pochodzą od sponsora eventu – „Soczyście”.
Trasie towarzyszy kamper projektu „Soczyście” ze Zbigniewem Bańkowskim na czele. Odwiedzając ich stoisko można dowiedzieć się więcej o zaletach olei tłoczonych na zimno oraz soków świeżo wyciskanych. Można kupić orzechy i bakalie bezpośrednio zdegustowane uprzednio na warsztatach z Katarzyną Gubałą.
Dla chętnych chcących sprónować olei tłoczonych na zimno zawsze włączamy prasę do oleju Alfa. Można spróbować oleju lnianego, którym wraz z dziećmi polewamy smaczne pomiodorowe dania.
Najlepsze danie według dzieci to spaghetti. Na festiwalu „Polska od kuchni” oczywiście nie mogło go zabraknąć, szczególnie jeśli sponsorem jest Lubella.
Do wykonania szybkiego i smacznego spaghetti używamy passat klasycznych, z ziołami lub czosnkiem od sponsora festiwalu – „Polskich przetworów” oraz Krajowa Grupa Spożywcza.
A gdyby tak przygotować chłodnik? W letnie, upalne dni będzie to doskonałe danie. Naszą bazą są tutaj mleka, śmietany i śmietanki od sponsora OSM Łowicz. A prawdziwego twista dodaje im wędzone tofu Lunter.
Naszym koronnym daniem na warsztatach dla Kół Gospodyń Wiejskich jest pasztetowa na bazie ciecierzycy i wielu tajnych składników. Jednym z nich jest Tabasco, a drugim sos sojowy naturalnie warzony Kikkoman. Produkty pochodzą od sponsora warsztatów – firmy Develey.
Dla każdego głodnego mamy na festiwalu smaczne i pożywne tortille. Nadziewane roślinnymi pastami od Lunter, warzywami, świeżymi ziołami od Baziółek i kiełkami są prawdziwym hitem warsztatów.
Podczas licznych degustacji można spróbować past roślinnych od Lunter, parówek, ketchupów i innych przysmaków.
Zapraszam was w naszą trasę do kolejnych miast. Odkryjcie z nami Polskę od kuchni.
Sponsorami wydarzenia są: KGHM, Grupa PZU, Tauron, Lubella, Enea, Kucharek, Anwil, PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna SA, Krajowa Grupa Spożywcza oraz Polskie Przetwory, Lotto, Poczta Polska, Fundacja PGE, Develey, Baziółka, OSM Łowicz, Soczyście, Lunter
Patroni medialni: voxfmpl oraz naszemiasto.pl
Wydarzenie zostało objęte Patronatem Honorowym Wiceprezesa Rady Ministrów Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.