Festiwal Grilla z Gwiazdami w Czeladzi
10 fantastycznych szefów kuchni i kucharzy, setki wydawanych dań i tysiąc odwiedzających – tak wyglądał Festiwal Grilla z Gwiazdami. Najlepsi mistrzowie spotkali się, by wspólnie stworzyć niezwykłą ucztę z rusztu, pełną bogactwa smaków i aromatów w cudownym miejscu, jakim są Termy Saturna w Czeladzi.
W samo południe, na otwartym terenie w nowej części kompleksu Pałacu Term Saturna w Czeladzi odpaliliśmy grille wraz z potężną dawką wyszukanego smaku. 9 mistrzów mięsnej kuchni i ja – cała na zielono z propozycjami wegańskich dań z grilla rozpoczęliśmy świętowanie nowego sezonu kuchni na świeżym powietrzu.
Kulinarne gwiazdy przy grillach
Swoje kreatywne i niezwykle smakowite kulinarne propozycje zaprezentowali znani i lubiani Szefowie Kuchni, prawdziwi mistrzowie sztuki grillowania. W trakcie 3 dni festiwalu - odwiedzający mieli okazję spotkać się m.in.:
- Katarzyna Gubała (wege ambasadorka),
- Kuba Steuermark (Pytanie na Śniadanie TVP 2),
- Tomek Jakubiak (TVN/TV Star Chef),
- Patryk Dziamski (Top Chef, Restauracja Aroma),
- Szymon Czerwiński (finalista Master Chef TVN),
- Marcin Molik (Top Chef, autorem książki kucharskiej),
- Maciej Szymański (Mistrz Świata Bartender),
- Sebastian Wilczek (Pytanie na Śniadanie TVP 2),
- Kacper Salzman (Brand Chef Weber Grill),
- Gerard Rytter (TABASCO® Brand Chef).
Kuchnia wege dla zespołu Lady Pank
Odprawa szefów kuchni rozpoczęła się już o 15.30 w piątek. W trakcie gdy trwały próby do wieczornego koncertu zespołu Lady Pank w ramach trwającego na obiekcie festiwalu „Rock on water”. Ku mojej wielkiej dumie mogłam zaserwować moje autorskie wegańskie dania z grilla całemu zespołowi Lady Pank.
Wege menu zespołu
Do menu zespołu Lady Pank trafiło:
- sałatka z suszonymi na słońcu pomidorami, orzechami włoskimi i odrobiną ekologicznego oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno BioPlanete,
- kukurydza i ciecierzyca z grilla serwowane na tofu Lunter z aromatyczną gałązką tymianku od Baziółka,
- roślinne parówki zgrillowane na ostro z chili podawane z dipem na jogurcie kokosowym Magda i nutą wegańskiego majonezu Develey.
Koncert na basenie i w basenie!
Po takim menu zespół spokojnie mógł rozpocząć wspaniały koncert na scenie. Niewątpliwą atrakcja był basen umiejscowiony nie tylko przed, ale i pod sceną. Taka atrakcja sprawiła, że zgromadzeni fani rocka mogli odśpiewać „Kryzysową narzeczoną” czy „Zawsze tam, gdzie ty” w strojach kąpielowych, ręcznikach czy szlafrokach. Hitem okazały się piłki „Paczki z Rusiborza” odbijane w basenie w trakcie wykonywania utworu „Marchewkowe pole”.
Bogate menu grillowe
Organizatorzy zapewnili, że uczestnicy będą zaskoczeni, jak wiele można jeszcze odkryć niuansów, w tak popularnym wśród Polaków grillowaniu. Zaproszeni Szefowie kuchni zadbali o niezapomniane wrażenia smakowe. Do wyboru w menu imprezy znalazły się wyśmienite mięsiwa, burgery (zarówno w wersji mięsnej, jak i wege kotletów od Hochland), roślinne sakiewki na grilla, a nawet grillowane owoce.
Odwiedzający nie zawiedli
Ponad tysiąc odwiedzających przewinęło się przez Termy Rzymskie w Czeladzi. Biorąc pod uwagę, żeby był to jeden z pierwszych tygodni po zniesieniu obostrzeń, co do imprez masowych – wynik uzyskaliśmy imponujący. Zgromadzeni goście mogli skorzystać z największej w Europie sauny na 300 osób umiejscowionej w niesamowitej replice rzymskiego Colloseum, zrelaksować się nad basenem, pójść do SPA, a nawet porozmawiać z prawdziwymi rzymskimi legionistami. Warto zauważyć, że waga wszystkich produktów bazowych przekroczyła 2 tony, obiekt w ciągu 3 dni odwiedziło blisko tysiąc osób, wydano ponad 600 dań z dedykowanego menu.
Smaki lata na ruszcie
Celem organizatorów festiwalu było promowanie zdrowego stylu życia. Serwowane menu było zatem przyrządzone z najwyższej jakości składników.
Zaprezentowano różne metody grillowania (grille węglowe, grille gazowe, wędzarki), by poszerzyć wiedzę konsumentów w zakresie właściwego grillowania.
Parówki Lunter okazały się idealne na grillu
Serwowane menu zostało przyrządzone na profesjonalnej linii Weber Grill Polska. Udały się tutaj zarówno serwowane w menu dania mięsne, jak i szeroka gama dań roślinnych z grilla. W piątek szczególnym powodzeniem uczestników po seansie saunowania cieszyły się roślinne parówki z chili marki Lunter z grilla.
Sponsorzy dopisali podczas Grilla z Gwiazdami
Na uczestników czekała prawdziwa uczta kulinarna, której najlepszy smak dopełniały produkty Paczki z Rusiborza.
W serwowanym menu znalazły się też sery Hochland, produkty marki Lutner, jogurty roślinne Magda, ekologiczne oleje tłoczone na zimno marki BioPlanete.
Zielona moc od Baziółka
A wszystko to podane z garściami fantastycznych świeżych ziół od firmy Baziółka. Bazylia, mięta i kolendra okazały się niezastąpione w kolorowych drinkach z odrobina Tabasco. Natomiast ekologiczna pietruszka, szczypiorek oraz tymianek sprawdziły się w daniach z grilla doskonale.
Dziennikarskie relacje zapewnione
Nasze stoisko kulinarne z kilkunastoma grillami odwiedziły dziennikarki i dziennikarze z Dziennika Zachodniego (powstała fantastyczna fotorelacja na stronie magazynu) oraz prasy branżowej.
Relacje na żywo w Polskim Radiu Katowice
Polskie Radio Katowice miało regularne wejścia antenowe na żywo z szefami kuchni, gwiazdami i uczestnikami wydarzenia. Miałam ogromną przyjemność opowiedzieć w audycji na żywo o kuchni roślinnej, zapoznać słuchaczy z wege daniami z grilla i przybliżyć im nieco naszych sponsorów.
Kolorowe drinki idealne przy grillu
Uczestnicy mieli okazje poznać nową linię sosów BBQUE, ketchupy i musztardy premium oraz relishe Develey. To nie wszystko – dania w menu podbijała rodzina smaków kultowych sosów TABASCO®. Wielbiciele trunków mogli liczyć na wyborne propozycje, o które zadbał Maciej Szymański Mistrz Świata Bartender.
Moc atrakcji w Czeladzi
Dodatkowo goście mogli podziwiać inscenizacje świetlne, pokaz laserów i fajerwerków oraz fantastyczne animacje Legionu Rzymian.
Rzymianie na termach rzymskich
W upale, czyli przy przepięknej pogodzie, w pełnym rynsztunku Rzymianie posługując się starożytną łaciną prezentowali swoje dokonania militarne, uzbrojenie, a także służyli za ochronę termy, wdzięczne obiekty do fotografowania, a nawet mistrzów kelnerstwa.
Ponad tysiąc odwiedzających
Jestem przekonana, że setki odwiedzających imprezę na Termach Rzymskich w Czeladzi odkryły bogactwo skoncentrowanych aromatów, poznało nowe smaki dań z rusztu. Wszak sezon grillowy właśnie się rozkręca!