Ekologiczne warsztaty kulinarne kuchnia włoska we Wrocławiu w Auli
Ekologia, niemarnowanie żywności, dania kuchni wege i do tego warsztaty z kuchni włoskiej. Czy to wszystko da się połączyć? Oczywiście! Bo promocja i integracja odpowiedzialna społecznie to w tej chwili jeden z najważniejszych trendów. Takie działania wspierają biznes i ratują planetę. Sprawiają, że nasze małe ekologiczne wybory mają znaczenie.
We wrocławskiej restauracji Aula hucznie obchodzono Międzynarodowy Dzień Świadomości o Marnowaniu Żywności. Właściwie świętowano go cały październik, a plan jest na cały rok! Z tej okazji przygotowano warsztaty kulinarne w duchu zero waste z kuchni włoskiej.
Warsztaty z sezonowej kuchni włoskiej
- Włosi w swojej kuchni są ekologiczni i oszczędni od zawsze – wyjaśniał podczas wywiadu w Radiu Wrocław Amedeo Menale, współwłaściciel restauracji Aula i rodowity Włoch. – Moja babcia przygotowywała dania z produktów, które miała pod ręką. Sezonowych warzyw i owoców. Niczego nie wyrzucała. Ja także w ten sposób prowadzę restaurację. U nas nic się nie marnuje. Zresztą dlatego klienci potrafią być zaskoczeni daniami czy dodatkami, których nie ma w karcie. To właśnie jest radosna twórczość kulinarna w duchu zero waste.
Warsztaty kulinarne z kuchni włoskiej to przede wszystkim dania nawiązujące swoim smakiem, zapachem i konsystencją do klasycznych dań kuchni włoskiej. Zależało nam na tym, żeby z jednej strony pokazać patenty kuchni włoskiej na niemarnowanie jedzenia, a z drugiej strony zachęcić do eksperymentów w kuchni.
Warsztaty kulinarne we Wrocławki z kuchni włoskiej
Włosi ideę niemarnowania jedzenia realizują między innymi poprzez liczne zapiekanki z makaronu. To nic innego, jak rigatoni al forno, czyli zapiekanka makaronowa. Może przybierać różne formy, w zależności od tego, jakie danie z makaronem akurat w kuchni włoskiej powstało uprzednio.
Na warsztatach z kuchni włoskiej we wrocławskiej auli przygotowaliśmy spaghetti bolognese w wegańskim wydaniu z wędzonym tofu zamiast mięsa, esencjonalnym sosem pomidorowym na bazie włoskich pomidorów pelati z wyrazistymi przyprawami. Danie podawaliśmy w otoczeniu ziół.
Wyprawa przyrodnicza i spora dawka wiedzy o zdrowiu
Najpierw jednak ruszyliśmy na przyrodniczą wyprawę̨ na klimatyczny zamknięty dziedziniec przynależący do obiektu. Zbieraliśmy ziołowe bukiety, z których następnie tworzyliśmy podczas warsztatów kulinarnych w Auli niesamowite dania nawiązujące do włoskiej kuchni.
Na spragnionych zdrowej kuchni czekała wyśmienita zupa minestrone z odrobiną podagrycznika.
- Włosi w swojej kuchni nie mają zbyt wiele zup – podczas wywiadu radiowego opowiadała Emilia Baszak, współwłaścicielka restauracji Aula. – Ich ulubiony to wege bulion warzywny. Używają go jako zupy, ale także jako składnika dodawanego do risotto. Układając menu włoskiej restauracji w Polsce musieliśmy mieć dział „zupy” i to on na początek był dla nas wyzwaniem. Z czasem okazało się, że zup do wyboru przybywało. A najbardziej przepadają za nimi sami Włosi odwiedzający nasz lokal.
Włoskie dania na warsztatach kulinarnych
Podczas warsztatów kulinarnych z kuchni włoskiej we Wrocławiu absolutnym hitem okazało się pesto alla Genovese, czyli zielone pesto. Powstawało na bazie bazylii, naci z pietruszki, podagrycznika i krwawnika. Do tego dodawaliśmy sezonowe orzechy włoskie i czosnek.
- We Włoszech zielone pesto wszędzie smakuje inaczej – śmiał się podczas rozmowy Amedeo Menale. – Mamy różne odmiany bazylii, one mają różne smaki. I w każdym regionie pesto będzie miało nieco inną nutę smakową. Lokalną. Do tego finał to oczywiście dobra jakościowo oliwa z oliwek. Wyłącznie extra vergine. To królowa włoskiej kuchni. W naszej restauracji bardzo dbamy o to, aby była najwyższej jakości. Sami też przygotowujemy smakowe oliwy dla gości. W zależności od sezonu pojawiają się z ostrą papryczką, liśćmi szałwii, rozmarynem.
Warsztaty z kuchni włoskiej we wrocławskiej Auli odbywały się w nurcie niemarnowania jedzenia
- To dla nas bardzo ważny temat – podkreślała właścicielka Emilia Baszak. – W każdej kuchni zdarzają się pomyłki lub dania nie odebrane przez klientów. To one trafiają teraz do osób, które chcą razem z nami nie marnować jedzenia. Współpracujemy z aplikacją Too good to go i oddajemy tam paczki z doskonałymi daniami, które z różnych powodów klient nie odebrał lub kuchnia pomyliła zamówienie. Teraz możemy dzielić się żywnością z innymi, zamiast ją wyrzucać. To fantastyczny trend i super pomysł dla wszystkich restauracji.
Gdzie we Wrocławiu najlepsza kuchnia włoska?
Do trendu zero waste można zaliczyć również samą lokalizację restauracji Aula. Mieści się ona w budynkach po dawnym szpitalu przy ul. Sudeckiej 96 we Wrocławiu. Do dyspozycji jest ogromny dziedziniec wewnętrzny, klimatyczny ogródek zewnętrzny oraz świetnie zaprojektowane wnętrza, które zachęcają do spędzania tu wolnego czasu.
Na warsztatach wykorzystywaliśmy warzywa i owoce sezonowe otrzymane od Targ Piastu, hurtowni rolno-spożywczej z Wrocławia. Mieliśmy do dyspozycji główki kapusty, marchew, cukinie, ziemniaki od lokalnych rolników, które spożytkowaliśmy we włoskiej zupie minestrone, pesto i innych daniach kuchni włoskiej.
Targ Piast zapewnił też podczas warsztatów skrzynki pełne jabłek, gruszek i śliwek. To z nich powstawały sałatki owocowe i roślinne carpaccio.
- Kuchnia włoska jest bardzo mocno wege – wyjaśniała prowadząca warsztaty kulinarne Katarzyna Gubała. – To moc sezonowych warzyw i owoców. Sezonowe kwiaty cukinii czy listki szałwii zapiekane są w cieście. Danie pojawia się także w restauracji Aula jako przystawka i jest fenomenalne w smaku z niezwykłym sosem.
- Sezonowa dynia jest nadzieniem do ravioli lub nadaje rytm w risotto – wymieniała Emilia Baszak podczas wywiadu. – Podobnie z cukinią, jabłkami, a nawet dereniem. Tego ostatniego w sezonie wykorzystujemy jak sos do wielu dań.
Warsztaty kuchni włoskiej to doskonały pomysł na integrację pracowników czy integrację dla firm. Gotowanie w nurcie zero waste to także trend pokazujący firmę jako odpowiedzialną społecznie. To wszystko razem składa się na fantastyczną zabawę w gronie świetnych ludzi, gdzie dobre jakościowo jedzenie jest stawiane na pierwszym miejscu.
Jeśli macie ochotę na właśnie takie niesamowite warsztaty z kuchni włoskiej to piszcie lub dzwońcie. Na pewno uda nam się znaleźć wspólny termin.
W warsztatach z ekologicznej kuchni włoskiej w nurcie zero waste wspierały nas Katarzyna Kwiecień i Karolina Krajewska z Fu-Ku Creative.