Dofinansowania do szkolenia pracowników gastronomii z kuchni wege
Są chęci do szkolenia, ale brak funduszy? Jest na to sposób. Dofinansowania unijne do szkolenia pracowników gastronomii, finansowe programy wsparcia z funduszy regionalnych, a nawet międzynarodowe granty – to wszystko czeka na restauracje, hotel i cateringi, które chcą profesjonalne szkolenie z kuchni wege dla swoich pracowników.
Szkolenie pracowników w gastro – czy to się opłaca?
Żeby szkolić pracowników na kuchni restauracji, hotelu, bistro czy cateringu trzeba mieć… dobrych pracowników. Pamiętajmy o tym, że szkolenie z kuchni wege czy diet wykluczeniowych to wiedza, która zostaje na całe życie. To nowe smaki, aromaty, nieszablonowe dania i zachwycające techniki kulinarne.
Na szkolenie pracowników gastronomii zdecydujmy się gdy nasz zespół jest w odpowiednim składzie i gdy mamy pewność, że inwestycja przyniesie owoce. Tymczasowy zespół niestety nam tych gwarancji nie da. Jeśli na tym etapie macie dylematy – piszcie do mnie, a najlepiej dzwońcie – chętnie porozmawiam i rozwieję wątpliwości. Wskażę rozwiązania najlepsze dla waszego wege biznesu.
Nowy program dotacji dla MŚP – ciekawa opcja dla gastronomii
Czas pandemii brutalnie pokazał, kto w gastro przeżył, na jakich warunkach i czy miało to sens. Wraz z powoli otwierającą się gastronomią wraca też normalność. A wraz z nią rusza pełną parą praca na kuchni. Czy nasi pracownicy po okresie zastoju pozostali, czy przetrwaliście w zespole ten kryzys? A może stworzyliście nowy, prężny zespół, bo czas pandemii dał możliwość wymiany słabych ogniw w kadrze hotelu czy restauracji?
Czas na zmiany i nowości. To także czas na inwestycje. Nie tylko w lokal czy nowe menu, ale także w pracowników. Nowy program dotacji dla małych i średnich przedsiębiorstw to okazja do nowej wiedzy i szkolenia z kuchni wege. Do pozyskania środków zarówno dla małych, jak i dużych przedsiębiorstw warto zatrudnić fachowców. Jeżeli firma jest mała można postarać się o dofinansowanie z BUR (Baza Usług Rozwojowych). Większe firmy i przedsiębiorstwa mogą wystąpić o środki dostępne w ramach KFS (Krajowy Fundusz Szkoleniowy)
Czasami już jakaś wiedza wege jest i trzeba ja pogłębić
Szkolenie z kuchni wegetariańskiej, wegańskiej i diet wykluczeniowych to zarówno solidne podstawy i fachowa teoria, ale także ogromna część praktyczna, nowe receptury i wiatr w żagle dla zespołu. Nawet jeśli mamy na kuchni osoby, które o kuchni wege mają pojęcie, to jednak nie zawsze są w stanie tą wiedze przekazać reszcie zespołu i sprawić, by roślinne dania były łatwą sprawą.
Od tego jestem ja – specjalistka z kuchni wege, wege ambasadorka lub jak kto woli diet coach. Każdego tygodnia szkolę pracowników od podstaw do roślinnych szczytów. I jeśli macie ochotę na poszerzenie swojej wiedzy, bycie konkurencyjnym na rynku, a nie zawsze starcza wam funduszy na mnie – opcja z dofinansowaniem rozwoju pracowników może być dobrym rozwiązaniem.
Fundusze unijne dla małych przedsiębiorstw gastronomicznych
Współpracuję z dużymi, gwiazdkowymi restauracjami i hotelami, ale także z małymi bistrami, cateringami czy food truckami. Pomagam projektować wegańskie spożywcze linie technologiczne oraz wprowadzać nowe marki garmażerki wege. Nie ma znaczenia czy prowadzisz bar mleczny, food truck czy bistro – kuchnia wege powinna zagościć także w twoim biznesie. Od lat szkolę przeróżne podmioty z branży HoReCa. Mam na swoim koncie między innymi:
- Szkolenie z kuchni wegańskiej dla sieci 8 barów mlecznych Społem Białystok,
- Szkolenie z dofinansowaniem unijnym dla pracowników sieci restauracji i barów sushi,
- Szkolenie z dań wegańskich, kuchni bezglutenowej i diety doktor Dąbrowskiej dla dietetycznego cateringu pudełkowego,
- Szkolenie z kuchni wegetariańskiej i wegańskiej dla cateringu pudełkowego z wykorzystaniem unijnych funduszy na szkolenia pracowników gastronomii,
- Konstrukcja meny wegańskiego dla sieci nadmorskich food trucków z alternatyw mięsa,
- Tworzenie menu dla dzieci, także w opcji wegetarian i vegan dla miejskiego hotelu.
Dotacja do szkolenia pracownika w gastronomii
To dobry pomysł, gdy chcemy zmotywować pracowników do efektywniejszej pracy i pokazać im, że nam zależy. Szkolenie samo w sobie podnosi kwalifikacje obsługi, poszerza wiedzę i sprawia, że lokal gastronomiczny staje się bardziej konkurencyjny na rynku. Warto pamiętać o tym, że szkolenie z kuchni wege można potraktować jako bonus i motywator dla tych pracowników, którzy wykazali się w pracy.
Dotacja do szkolenia bywa jednak skomplikowanym tematem i zwykle warto to zadanie powierzyć profesjonalnym firmom. Może się okazać, że takie poszerzanie wiedzy zostanie sfinansowane nawet w 80% z funduszy zewnętrznych. Warto zatem po prostu o nie zapytać.
Dlaczego warto szkolić pracowników z dofinansowaniem?
Takie dofinansowanie unijne do szkolenia może być ciekawą opcją i dobrze wykorzystanymi pieniędzmi pozyskanymi z tarczy lub unijnego programu. Bywa, że pomagam w takim dofinansowaniu do szkolenia i rekomenduję odpowiednie firmy. Unijne fundusze na szkolenie kucharzy, kucharek i pracowników gastronomii mogą być świetnym rozwiązaniem na podniesienie konkurencyjności naszej firmy w branży. Jeśli macie taką potrzebę – zapraszam do kontaktu ze mną.