5 roślinnych trendów w wege kuchni na które czeka cała Polska
Wegańskie krewetki, roślinny kebab czy jajka z tapioki? W tym roku pojawiają się w naszych kuchniach jako nowości, a za parę lat… Kto wie? Może staną się zielonym standardem? Oto 5 nowinek, za które trzymam kciuki całym sercem.
Wegański kebab coraz bardziej popularny w Polsce
Szczerze mówiąc nie wierzyłam, że to się wydarzy. A jednak! Wystartowała masowa produkcja wegańskich kebabów dla branży HoReCa! To efekt współpracy kilku firm mocno zaangażowanych w upowszechnianie roślinnego menu w polskich restauracjach. W kilku smakach ten wegański kebab stanie się odkryciem niejednej budki „z kebsami” w całej Polsce. Idealny w podaniu, łatwy w obróbce termicznej. Produkt doskonały. A do tego o wiele zdrowszy od dotychczasowej przemysłowej wersji nasączanej fosforanami. Czy zastąpi popularnego kebsa? To pytanie, które zadają sobie analitycy rynku. Na pewno będziemy mogli go spróbować tego roku w wielu popularnych kebabowych śmieciówkach prosto z Berlina… i sami wydać werdykt. Tej premiery nie wolno przegapić!
Ryba bez ryby – czas na nowy trend na wegańskim stole
Polskie stoły i roślinne podniebienia szturmem podbiły dania bezrybne. Sporo kucharzy skusiło się na stworzenie roślinnej oferty na święta. I to właśnie w niej dominowało tofu a’la śledź, seleryba czy boczniak a’la śledzik. To spektakularna zmiana naszych tradycyjnych przyzwyczajeń. A przyszłość przyniesie kolejne.
Jaki jest powód bezrybnego trendu na świecie? Przede wszystkim ekologia i zdrowie. Popyt na ryby rośnie, a nasze środowisko jest maksymalnie wyniszczone globalnymi połowami. Podobnie, jak z mięsem drobiowym i wieprzowym, tak i w tej dziedzinie poszukuje się alternatyw. Ze względów zdrowotnych problemem okazuje się rtęć i ołów z łatwością przenikające w rybie mięso. Jak temu zaradzić? Wielkimi krokami do Polski zbliżają się produkty pod roboczą nazwą „ryba bez ryby”. Za nami już premiera wegańskiego kawioru z wodorostów. Teraz czas na jego upowszechnienie w naszym menu.
Paluszki bezkrabowe – trendy w wegańskiej kuchni
Na światowych rynkach pojawiły się już pierwsze udane egzemplarze roślinnych krabów. W formie paluszków, a nawet wersje bezglutenowe! Tuż za nimi na stoły wjechał roślinny tuńczyk. To on być może będzie przełomowym odkryciem wegańskich dań. Oczywiście można go stworzyć w kuchni z arbuza, ale… Dzięki dodatkowi wodorostów swoim smakiem zachwyca najbardziej wyszukane podniebienia. A ze względu na sporą zawartość roślinnego białka i mikroelementów pochodzących z alg, w przeciwieństwie do oryginału, jest jak najbardziej polecany kobietom w ciąży.
Streetfoodowa rewolucja małej wegańskiej krewetki
Wszyscy z niecierpliwością czekamy aż do Polski wjadą pierwsze duże partie wegańskich krewetek. W dwóch wersjach: surowej i smażonej. To będzie prawdziwa rewolucja w streetfoodowych ofertach. Kuchnia meksykańska, chińska, japońska, a przede wszystkim śródziemnomorska przyjmie z radością tę nowość do swojego menu. Wegańska krewetka to nie żart. Naprawdę się nią najemy, ładnie zaprezentuje się na talerzu, a do tego poprawi wizerunek lokalu.
Niezłe jaja bez jaja czyli zamienniki kurzych jajek w wegańskiej diecie dla gastronomii
Zamiast cholesterolu i masowej produkcji – zastępnik w postaci mąki ryżowej, tapioki czy skrobi kukurydzianej. O czym mowa? O wegańskich alternatywach jajek, które podbijają światowe kuchnie roślinożerców. Im bardziej przemysł jajczarski idzie w masowość, tym więcej pojawia się roślinnych alternatyw. I już nie chodzi wyłącznie w tym temacie o etykę hodowli, antybiotyki czy hormony wzrostu. Wegańskie pancakes na aquafabie, napoju sojowym, jedwabistym tofu, tapioce czy po prostu gazowanej wodzie? Kuchnia roślinna zaczyna wchodzić w trend nieograniczonej kreacji kulinarnej. I niech ten wege trend się nie kończy.
Tematem numer jeden w europejskiej, a co za tym idzie, także i polskiej gastronomii na wysokim poziomie zaczyna być zdrowie. Jajecznica z proszku czy w płynie to coraz częstszy widok na polskim bufecie śniadaniowym. Roślinni producenci postanowili odwrócić trend i zaczęli produkować roślinne odpowiedniki jajek. Sprawdzają się zarówno jako jajecznica, frittata czy nawet jako omlet.
PS - 5 roślinnych trendów w wege kuchni na które czeka cała Polska
Mówiąc o wege trendach powinniśmy przestać myśleć o kuchni wege, jako trendzie. To już się stało. Jako Polska staliśmy się krajem z zielonym menu. Teraz czas na odkrycia z rynku bazującego na roślinach. W obecnych czasach już nie wystarczy mieć 2 dania w menu dla wege klientów. Warto postawić na nowości, mieć świadomość zmian i podążać za nimi w swoim tempie.
PS 2
Dziękuję hotelarskiej Grupie Satoria, a w szczególności szefowi kuchni Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej - Arkadiuszowi Banachowi za testowanie na jego zespole roślinnych trendów. Równie zasłużony jest w tej materii Grzegorz Chojnacki, food & beverage director oraz Agnieszka Szczyra, dyrektor testowanego obiektu.